İş Güvenliği Eğitimi’ne mavi yaka ve beyaz yaka ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlarınızın katılması gerekmektedir. Ancak konu içeriklerinde çalışanların karşılaştıkları en temel risk faktörlerinde ayrım yapmak gerekir. İşverenler veya işveren vekilleri de eğitim programına katılarak İSG süreçleri hakkında bilgi edinebilir.
İş Güvenliği Eğitimi Hangi Tehlike Sınıfında Ne Kadar Saat Verilir
İş yerleri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrılır.
- Az Tehlikeli Sınıfta bulunan bir iş yeri en az 8 saat isg eğitimi verilir ve 3 yılda bir yenilenmelidir.
- Tehlikeli Sınıfta olan bir iş yeri en az 12 saatlik isg eğitimi verilir ve 2 yılda bir yenilenmelidir.
- Çok Tehlikeli Sınıfta bulunan bir iş yeri en az 16 saat isg eğitimi verilir ve 1 yılda bir yenilenmelidir.
Herhangi bir iş yerinde temel iş sağlığı güvenliği eğitimini tamamlayan bir çalışan, yeni bir iş yerinde yaptığı iş değişmeden sadece işe özgü riskler konusunda bilgilendirilmesi yeterlidir. İşveren çalışanların isg eğitimlerinden asli sorumludur.
İş Güvenliği Eğitimlerinin Planlanması ve Hedefleri
İşveren, Temel İş Sağlığı Güvenliği Eğitimini yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık olacak şekilde planlayabilir. Bu planlamayı çalışanların ve çalışan temsilcilerinden görüş alarak yapması en doğrudur. Ancak eğitim planlamasını tehlike sınıfına uygun yapmak gerekmektedir. Örneğin; Çok tehlikeli sınıfta bulunan bir iş yeri 2 yıllık eğitim planı yapması uygun olmaz. Çünkü yılda bir 16 saatlik eğitim programını yenilemelidir. İlerleyen zamanlarda yeni riskler ortaya çıkarsa eğitim planında değişiklikler yapılmalıdır. Yeni riskler ortaya çıkarsa mevzuat değişikliği veya eğitim planlarına bakılmaksızın eğitimler verilir. Yıllık Eğitim programında, eğitim konuları, tarihleri, eğitime katılacak kişiler, hedefler ve amaçlar yer alabilir.
İş Güvenliği Eğitimi Kimler Tarafından Verilir
İş Sağlığı Güvenliği Eğitimleri, örgün ve uzaktan olmak üzere iki şekilde verilebilir. Örgün eğitim yüz yüze olacak şekilde isg eğitimine dair tüm konular verilirken, uzaktan eğitim ise temel eğitimler dışındaki konularda verilebilir.
İş Güvenliği Eğitimini Kimler Verebilir
İş yerinde, iş sağlığı güvenliği eğitimlerini; iş yeri ile sözleşmesi bulunan kısmi veya tam zamanlı iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi verebilir. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenliği Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM), Üniversiteler ile kamu kurumlarının eğitim birimleri İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi verebilir.