EMK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

blank

EMK OSGB

SEKTÖRLERE GÖRE MEVSİMSEL İŞ SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

SEKTÖRLERE GÖRE MEVSİMSEL İŞ SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

Çalışma yaşamında iş kazaları, meslek hastalıkları ve ramak kalalar incelenirken ve kök nedenler araştırılırken birçok farklı nedenlerle karşılaşılabilmekteyiz. Bu nedenler farklı şekillerde sınıflandırılabilmektedir. Bu sınıflandırmalardan biri de mevsimsel sınıflandırmadır.

Yaşanılan mevsime ve içinde bulunulan havanın durumuna göre iş kazalarında ve yaşanılan hastalıklarda da bariz artış veya azalmalar gözlemlenebilmektedir.

İçinde bulunulan mevsime göre karşılaşılabilecek riskleri belirleyip ona göre en iyi tedbirleri almak gerekmektedir. Alınacak tedbirler yaz ve kış mevsimine göre iki grupta incelenebilir. Bu yazımızda kış mevsiminde alınacak tedbirlere değineceğiz.

Kış mevsiminde karşılaşılabilecek ‘tehlike kaynakları’;

1- Soğuk

2- Buzlu, Islak (Kaygan) Zeminler

3- Aydınlatma

4- Trafik Kazaları

5- Kış Hastalıkları

Şeklinde sınıflandırılabilir.

1. SOĞUK

Kış mevsiminde soğuğa bağlı karşılaşılabilecek riskler olarak; soğuk yanığı, hipodermi, uzuv donması, nezle, grip gibi kış hastalıkları sıralanabilir.

Özellikle inşaat gibi açık alanlarda yapılan çalışmalarda soğuğa karşı daha dikkatli davranılmalıdır. Çalışanlara uygun iş elbiseleri temin edilmelidir. Giyim, üst üste giyilen kalın elbiselerden oluşmamalıdır. En içe teri emen ince bir içlik, onun üzerine ısı yalıtımı sağlayan bir elbise en dışa ise yağmur ve rüzgâra karşı dirençli bir elbise giyilmelidir.

Soğuğa dayanıklı eldiven, kulaklık ve boyunluk da kullanılmalıdır. Elbiselerin ıslanmaması sağlanmalıdır. Islak elbise ile çalışma yapılmamalıdır.

Ayaklar için su ve soğuğa dayanıklı kaymaz özellikli bot şeklinde iş ayakkabıları kullanılmalıdır. Çalışanların mümkün olduğunca rüzgârdan ve hava akımlarından korunarak çalışma yapması sağlanmalıdır. 40 km/ saat hız ile esen bir rüzgârın sıcaklığı 10 derece daha düşük hissetmemizi sağladığını unutmamamız gerekir.

Soğuk havada çalışan personelleri sık sık uygulanan molalarla soğuktan koruyabiliriz.

2. BUZLU, ISLAK (KAYGAN) ZEMİNLER

Kış mevsiminde karşılaşılan bir diğer tehlike ise kaygan zeminlerdir. Islanan veya donan yüzeyler büyük kazalara neden olabilmektedir.

Islandığı zaman kaygan hale gelen fayans mermer gibi zeminler düzenli olarak temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Buz tutmuş olan yaya yolları daima temizlenmeli ve tuzlama yapılarak buzlanmanın oluşması engellenmelidir. Çalışanların temizlenmiş yaya yollarını kullanması sağlanmalıdır. Uygun işaret levhaları ile çalışanlar bilgilendirilmelidir.

3. AYDINLATMA

Kış aylarında gündüz süresi kısaldığı için özellikle sabah ve akşam saatlerinde görüş mesafesi kısalmaktadır. Kapalı ve bulutlu havalarda görüş daha da azalmaktadır. Bu nedenlere bağlı olarak takılıp düşmelerde artışlar olmaktadır. Bunun için aydınlatmalar kış aylarında daha da güçlü hale getirilmelidir.

4. TRAFİK KAZALARI

Kış mevsiminden araç kazalarında ciddi artışlar olmaktadır. Buzlu yollar, sis, yağış, kapalı hava kazalara neden olmaktadır. Araçların bakımları kışa girmeden yapılmalıdır. Kış lastiği, kalorifer, fren, antifriz ve motor yağı kontrolleri yapılmalıdır. Çalışanlar bu konuda bilgilendirilmelidir.

5. KIŞ HASTALIKLARI

Çalışanların hastalıklardan korunması için uygun termal konfor şartları oluşturulmalıdır. İşyeri hekimleri kontrolünde çalışanların bağışıklık düzeyleri artırılmaya çalışılmalıdır. Bulaşıcı hastalık tespit edilen personellerin izole edilmesi sağlanmalıdır. Bu çalışanlara rapor verilerek istirahat etmeleri sağlanmalı ya da uzaktan çalışma yöntemi kullanılarak hastalığı atlatmaları sağlanmalıdır.

Çalışanların, stres, uyku düzeni, sağlıklı beslenme gibi konularda bilinçlenmeleri için iş yeri hekimlerince eğitim almaları sağlanmalıdır.

İLETİŞİM

Bize bilgilerinizi göndererek geri dönüş alabilirsiniz.

Diğer Eğitimlerimiz

MESLEKİ İSG EĞİTİMLERİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

3. GÖZ İSG BAĞIMSIZ DENETÇİSİ İŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

SEKTÖRLERE GÖRE MEVSİMSEL İŞ SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

TEMEL ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİM VE SERTİFİKALANDIRILMASI

GÜVENLİ İSKELE KURMA VE SÖKME EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

İŞ MAKİNESİ KULLANIMI EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

EMK OSGB

Tehlike Sınıfı Listesi

EMK OSGB

İDARİ PARA CEZALARI

Bize bilgilerinizi göndererek geri dönüş alabilirsiniz.

EMK OSGB

ÇALIŞMA SÜRELERİ

EMK OSGB

TEKLİF ALIN

Bize bilgilerinizi göndererek geri dönüş alabilirsiniz.