EMK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

blank

EMK OSGB

DEPREM EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

DEPREM EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Ülkemizin bu yüzden her an depreme hazırlıklı olması gerekmektedir. Fay hattı üzerinde yer alan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de olası deprem durumlarında can güvenliğini sağlamak amacıyla deprem eğitimi verilmektedir. Bundan önce halka kapsamlı bir deprem bilinçlendirme eğitimi verilmelidir.

Bireylerin büyük bir çoğunluğunda bilgi kirliliği bulunmaktadır. Bu bilgi kirliliğini engellemenin en iyi yolu son güncellenmiş bilgileri tazelemektir. Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler belirlenir ve buna ek olarak deprem sırasında neler yapacağı konusunda da bireyler bilinçlendirilir.

Beklenmedik anlarda gerçekleşen doğal afetlerde bilinçli hareket edilmesi sağlanır ve önlemler önceden alındığı için depreme hazırlıklı olarak hareket edilir. Depremden en az zararla kurtulabilmek için deprem konusunda halkın bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Deprem öncesinde olası risklerin planlamasını yapmak çok önemlidir.

Örnek olarak, hane içerisindeki eşyaların çıkışı kapatmaması, kişilere zararının önlenmesi hayat kurtarıcı önlemlerdir. Devrilme imkanı bulunan eşyaların sabitlenmesi gerekmektedir. Olası bir durumda ilk yardım eğitimi almak çok önemlidir.

Deprem anında merdiven kullanılmaması gerektiğinin bilinmesi, kapı girişlerinde durulmaması, balkonlardan uzak durulması gibi bilgileri akılda bulundurmak gerekir. Deprem sırasında seller ve yangınlar da oluşabilmektedir.

Bunlar için de belirli yangın eğitimleri bulunmaktadır. Müdahale bilindiğinde tehlikeden korunmak daha mümkündür. Yangın tahliye yolları saptanmalıdır. Depremin olduğu sırada yapılması ve yapılmaması gereken temel nitelikler de belirlenmelidir.

Deprem eğitimi yetkili iş güvenliği uzmanlarınca verilir ve genellikle iki-dört saatlik bir eğitim söz konusudur. Eğitim verildikten sonra eğitim sonuç raporu düzenlenir ve bütün katılımcılara deprem belgesi verilir.

Biliyoruz ki Türkiye’nin büyük sorunlarından birisi çarpık yapılaşma. Ülkemizin büyük bir oranında deprem riski ile karşı karşıyayız. Deprem bilinçlendirme eğitimi alınırsa acil durum müdahalesi daha rahat yapılır ve can güvenliği daha iyi sağlanır.

Acil durumlarda işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı tehlikelere göre bazı eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler kapsamında işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler de değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan işin niteliği, çalışan sayısı gibi algoritmalar da bu eğitim için önemlidir.

İşyerlerinde Tehlike Sınıflarına Göre;

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde otuz kişide bir çalışan, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde kırk kişide bir çalışan, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise elli kişide bir çalışan destek elemanı olarak görevlendirilir. Arama kurtarma ve tahliye, deprem ve yangınla mücadele konuları için özel eğitimli olması aranan bir nitelik olmalıdır. İşyerindeki çalışan sayıları eğer bu sayıları aşıyorsa, yine aynı şekilde az tehlikeli sınıfta elli kişide bir, orta tehlikeli sınıfta kırk kişide bir ve çok tehlikeli sınıfta otuz kişide bir olmak üzere destek elemanı görevlendirilir.

Tüm çalışanlar görevlendirilen kişilerden haberdar edilmelidir ve deprem hakkında kapsamlı bilgilendirmeye sahip olmalıdır. Acil durum konularıyla ilgili olarak görevlendirilen elemanlar, yürütülecek faaliyetlerle özel olarak eğitilir. Eğitimler genellikle işyerlerinde iş güvenliği uzmanları tarafından verilmektedir. 6331 iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre işveren acil durumları önceden değerlendirmelidir.

Kendi çalışanlarını ve çalışma ortamındaki çevreyi etkilemesi mümkün olan acil durumları belirlemelidir. Olumsuz etkileri önlenmelidir ve sınırlandırıcı tedbirler alınmalıdır. Bu etkiler arasında iş ekipmanı ve çevre şartları da dikkate alınmalıdır.

Acil durumlar olumsuz etkiler doğurur. Bu etkilerden korunabilmek için gerekli işyeri ölçümleri yapılmalıdır. Yapılan ölçümlere göre detaylı analiz ve inceleme yapılırsa, acil durum ile başa çıkma oranı daha da artar.

Belli bir plan içerisinde hareket eden bir işyeri, acil durumlar ile daha kolay başa çıkabilecek durumda olacaktır. Acil durumlarda eğitim tatbikatları yapılmalıdır.

Bu eğitim tatbikatları, işyerinin nitelikleri, tehlikeleri analiz edilerek yapılmalıdır. Çalışanların ilk yardım bilmesi çok önemlidir. Olası durumlarda ilk yapılacak olan tıbbi müdahaleler hayati önem taşımaktadır.

Deprem Eğitimi Kaç Yıl Geçerli

Deprem eğitimi, çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde yılda bir kere tekrarlanmalıdır. Bilindiği üzere sürekli tekrar edilmeyen bilgiler unutulur. Sahada edilen tecrübeye göre yıllık tekrarlar yapılmazsa personeller bilgileri hatırlayamaz.

Depremden oluşabilecek yangınlara karşılık yangın eğitimleri de alınmalıdır. Deprem katılım belgesi, yetkili iş güvenliği uzmanlarına verilen eğitim sonunda eğitim sonuç raporu düzenlenerek, katılımcılara eğitim katılım belgesi verilir.

İLETİŞİM

Bize bilgilerinizi göndererek geri dönüş alabilirsiniz.

Diğer Eğitimlerimiz

MESLEKİ İSG EĞİTİMLERİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

3. GÖZ İSG BAĞIMSIZ DENETÇİSİ İŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

SEKTÖRLERE GÖRE MEVSİMSEL İŞ SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

TEMEL ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİM VE SERTİFİKALANDIRILMASI

GÜVENLİ İSKELE KURMA VE SÖKME EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

İŞ MAKİNESİ KULLANIMI EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

EMK OSGB

Tehlike Sınıfı Listesi

EMK OSGB

İDARİ PARA CEZALARI

Bize bilgilerinizi göndererek geri dönüş alabilirsiniz.

EMK OSGB

ÇALIŞMA SÜRELERİ

EMK OSGB

TEKLİF ALIN

Bize bilgilerinizi göndererek geri dönüş alabilirsiniz.